Comunicat sobre la presentació de l’informe “L’impacte del Buylling per LGTBIfòbia a l’Institut Bellvitge”

Captura

La Xarxa Groga de l’Hospitalet vol manifestar el seu desacord pel tracte informatiu que ha rebut en alguns mitjans la notícia de la presentació de l’informe “L’impacte del Buylling per LGTBIfòbia a l’Institut Bellvitge” elaborat pel Departament de Psicologia Social de la UAB. L’estudi, promogut per l’Observatori contra l’Homofòbia i realitzat a un Institut de secundària de la ciutat és pioner a Catalunya i ha comptat amb la col·laboració del centre educatiu, de l’AMPA i de l’Ajuntament de l’Hospitalet.

La forma en que s’ha presentat l’informe, escapçada, mostra com a recull del mateix uns resultats i percentatges dels comportaments de discriminacions i agressions cap a a persones LGTBI. A banda de que aquests resultats poden ser perfectament extrapolables a qualsevol institut, aquest únic format pot donar a entendre que estem davant una situació negativa de l’Institut Bellvitge quan en realitat l’informe extreu 5 tipus de resultats, a més de conclusions i recomanacions. Totes elles elaborades amb rigor.

Llegint l’informe es desprèn altres tipus de resultats, no només en percentatges, sinó d’una manera més qualitativa i contextualitzada. Fins i tot en un mitjà informatiu local, les conclusions es mostren simplificades exclusivament en el percentatge d’insults o d’agressions físiques. És prou sabut que simplificar és una forma esbiaixada de guanyar ressò mediàtic.

L’informe, va més enllà i exposa, com dèiem, altres tipus de resultats com els canvis que s’observen en relació als prejudicis i estereotips sobre les persones LGTBI a mesura que creixen els joves o les actituds davant la diversitat afectiva-sexual. Tots aquests resultats, no esmentats en la presentació pública, es desenvolupen a l’apartat Conclusions i Recomanacions a on es conclou que malgrat es donen actes discriminatoris són una minoria i que l’ambient de convivència percebut al centre és habitualment positiu.

Agraïm públicament a la comunitat educativa de l’Institut Bellvitge aquesta iniciativa que permet visibilitzar situacions que sovint s’amaguen provocant dolor a les persones afectades i als seus familiars. Altres Instituts van declinar participar a l’estudi, que hauria estat més ric en els seus resultats, i no van donar l’oportunitat a altres joves escolaritzats de la ciutat a sensibilitzar-se amb la importància d’actuar contra el buylling i no deixar sols i soles a qui el pateixen. Igualment en aportar coneixement i eines als i les docents dels centres, agents clau en la lluita d’aquesta xacra.

Per a la Xarxa Groga de l’Hospitalet, com a col.lectiu que lluita i defensa la qualitat de l’educació pública, és un Orgull la iniciativa de l’Institut Bellvitge i el pas donat endavant amb total transparència, i animem a la resta de centres de la ciutat a sumar-s’hi en un futur, tant siguin centres públics com a concertats.

Entre totes hem de sumar-hi esforços per evitar normalitzar aquesta invisibilitat.

La lluita educa

L’Hospitalet de Llobregat. a 3.07.2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s