La Xarxa Groga de l’Hospitalet vol manifestar el seu desacord pel tracte informatiu que ha rebut en alguns mitjans la notícia de la presentació de l’informe “L’impacte del Buylling per LGTBIfòbia a l’Institut Bellvitge” elaborat pel Departament de Psicologia Social de la UAB. L’estudi, promogut per l’Observatori contra l’Homofòbia i realitzat a un Institut de secundària de la ciutat és pioner a Catalunya i ha comptat amb la col·laboració del centre educatiu, de l’AMPA i de l’Ajuntament de l’Hospitalet.
La forma en que s’ha presentat l’informe, escapçada, mostra com a recull del mateix uns resultats i percentatges dels comportaments de discriminacions i agressions cap a a persones LGTBI. A banda de que aquests resultats poden ser perfectament extrapolables a qualsevol institut, aquest únic format pot donar a entendre que estem davant una situació negativa de l’Institut Bellvitge quan en realitat l’informe extreu 5 tipus de resultats, a més de conclusions i recomanacions. Totes elles elaborades amb rigor.
Llegint l’informe es desprèn altres tipus de resultats, no només en percentatges, sinó d’una manera més qualitativa i contextualitzada. Fins i tot en un mitjà informatiu local, les conclusions es mostren simplificades exclusivament en el percentatge d’insults o d’agressions físiques. És prou sabut que simplificar és una forma esbiaixada de guanyar ressò mediàtic.
L’informe, va més enllà i exposa, com dèiem, altres tipus de resultats com els canvis que s’observen en relació als prejudicis i estereotips sobre les persones LGTBI a mesura que creixen els joves o les actituds davant la diversitat afectiva-sexual. Tots aquests resultats, no esmentats en la presentació pública, es desenvolupen a l’apartat Conclusions i Recomanacions a on es conclou que malgrat es donen actes discriminatoris són una minoria i que l’ambient de convivència percebut al centre és habitualment positiu.
Agraïm públicament a la comunitat educativa de l’Institut Bellvitge aquesta iniciativa que permet visibilitzar situacions que sovint s’amaguen provocant dolor a les persones afectades i als seus familiars. Altres Instituts van declinar participar a l’estudi, que hauria estat més ric en els seus resultats, i no van donar l’oportunitat a altres joves escolaritzats de la ciutat a sensibilitzar-se amb la importància d’actuar contra el buylling i no deixar sols i soles a qui el pateixen. Igualment en aportar coneixement i eines als i les docents dels centres, agents clau en la lluita d’aquesta xacra.
Per a la Xarxa Groga de l’Hospitalet, com a col.lectiu que lluita i defensa la qualitat de l’educació pública, és un Orgull la iniciativa de l’Institut Bellvitge i el pas donat endavant amb total transparència, i animem a la resta de centres de la ciutat a sumar-s’hi en un futur, tant siguin centres públics com a concertats.
Entre totes hem de sumar-hi esforços per evitar normalitzar aquesta invisibilitat.
La lluita educa
L’Hospitalet de Llobregat. a 3.07.2016